top of page

משפט צבאי

עורך דין משה בן יקר ,הינו חבר בפורום לענייני צבא ובטחון  בלשכת עורכי הדין.  מייצג בבתי הדין הצבאיים חיילים / חיילות / קבע ומילואים בכל ההליך המשפטי הצבאי. החל משלב החקירה / בדיקה / ייעוץ הכנה וליווי בחקירות משטרה צבאית חוקרת (מצ"ח). הכנה בפני קצין בודק וועדות חקירה, ייצוג בהליכי שימוע והגשת בקשות לביטול כתבי אישום בפני הפרקליט הצבאי הראשי. ייצוג בדיוני מעצר, ליווי הכנה וייצוג בוועדות צבאיות. כמוכן מייצג עו"ד בן יקר מועמדים לשירות בטחון (מלש"ב) טרם גיוסם לצה"ל. ייעוץ והכנה לקראת ועדה להתאמה לשירות (וה"ל) הממליצה לשינוי שיבוץ או פטור במקרים מיוחדים, יצירת קשר עם גורמי ג"חלת (גורמי חזרה לשירות), מייצג בוועדות שליש - להפחתת תקופת השליש. ייצוג בכל עניין מול מיט"ב (בקו"ם -תל השומר). הגשת בקשות למחיקת רישום פלילי, הגשת בקשות לחנינה לחיילים.

משרדנו נותן ייעוץ משפטי בכל העבירות הפליליות אם בעבירות העדר מן השירות קרי: נפקדות השתמטות, עריקות, סמים, נשק, אלימות, מין, הטרדה מינית, עבירות מבצעיות, תעבורה- שבל"ר , שכרות וכו.

סעיף 316 לחוק השיפוט הצבאי קובע, כי כל חייל העומד לדין בבית דין צבאי רשאי להיות מיוצג , בין היתר, על ידי סניגור פרטי שהינו בעל אישור הופעה בפני בתי דין צבאיים. (עו"ד משה בן יקר מוסמך לייצג חיילים בבתי דין צבאיים החל משנת 2001).

המערכת הצבאית מנהלת יחידות חקירה ושיפוט בנפרד מהמערכת האזרחית, חיילים או אזרחים חשופים לחקירת משטרה צבאית חוקרת (מצ"ח)  ובהתאם להתפתחות החקירה יובאו בפני בית דין משמעתי או בית דין צבאי להארכת מעצרם ובהמשך חשופים להגשת כתב אישום.

בדומה להתנהלות במערכת האזרחית ,הייעוץ הניתן בשלב החקירה הוא מהותי ומשמעותי, החייל לאחר היוועצות עם עו"ד משה בן יקר מבין כיצד לשמור על זכויותיו. חשוב להבהיר  מרגע שהחייל בא במגע עם שוטר צבאי או חוקר צבאי  כל דבר שייאמר על ידו בדיבור או בהתנהגות מסוימת יגרום להפללתו ועל כן עליו לשמור על זכויותיו הבסיסיות בדבר התייעצות עם עורך דין הבקיא בתחום הפלילי והפלילי צבאי, מנקודה זו חשוב להתייעץ עם משרדנו על מנת לשמור על הליך חקירה הוגן ולמנוע מעצר או כתב אישום עתידי.

משרדנו תומך בחייל בהליך המשמעתי צבאי , החל ביעוץ  טרם חקירה, הכנת החייל לדיון משמעתי , וכן במקרים מסוימים בהכנת חוות דעת כתובה אשר תוגש לשולחנו של קצין השיפוט הצבאי.

משרדנו נותן ייצוג לחיילים גם בהליך הנערך בבית הדין הצבאי לתעבורה, במקרים מתאימים מוגשת בקשה לסגן הפרקליט הצבאי הראשי לביטול כתב אישום בענייני תעבורה.

המשרד ייצג חייל שנעדר משירות כ-3000 ימים (8 שנים) נגזרו עליו 9 חודשים. הגשנו ערעור לבית הדין הצבאי לערעורים.  בית הדין הפחית בעונשו והסתפק .בתקופה שישב במאסר  עד גזר הדין

שופטים: אב"ד אל"מ א' לוי, אל"מ ע' רבינוביץ, אל"מ ז' גפני
למדינה: עו"ד סגן י' פפר
לנאשם: עו"ד מ' בן-יקר

המערער נתן את דינו לפני בית הדין הצבאי המחוזי בגין עבירה של העדר מן השירות ללא רשות. הוא הורשע בכך שנעדר מיחידתו דאז במשך 387 ימים שהסתיימו במעצרו וכן בכך שנעדר מיחידתו השנייה תקופה בת 2453 ימים שהסתיימה ביום 14.10.10 בהתייצבותו. בית הדין קמא גזר על המערער 9 חודשים לריצוי בפועל ו 3 ח' מאסר על תנאי. על חומרת עונש המאסר בפועל הוגש ערעור זה.

התביעה עמדה בטיעוניה על כך שמשך היעדרויות המערער הינו חריג, שהמערער נסע לביתו בתקופה בה הוא נעדר מן השירות, כשבעברו היעדרויות נוספות וכי הוא פוטר מהשירות לבסוף בגין התנהגות רעה וחמורה מצידו. התביעה טענה כי אין בעונש שהוטל בערכאה קמא כדי לחרוג מרמות הענישה המקובלות במקרים אלו.

בית המשפט סבר כי עניינו של המערער הוא יוצא דופן ומצדיק הקלה מסוימת בדינו שכן מדובר במערער שאינו יליד הארץ, אשר עלה ארצה עם הוריו בהיותו נער צעיר ועזב את ישראל עוד בהיותו נער ולא נקלט במערכת החינוך, אשר ביצע את חובת השירות בארץ מולדתו ושב ארצה כשהוא נשוי ואב לילד. המערער לא ניסה להתחמק מחובתו לשרת בצה"ל והתגייס, עבר הכשרות ואף החל במילוי תפקידו. במהלך תקופת שירותו הוא לא זכה לסיוע כלכלי מהמדינה לו זכאי חייל בעל משפחה, ואשתו אשר לא הייתה אזרחית ישראל, נקלעה למצוקה וקיבלה החלטה חד צדדית לעזוב את הארץ וליטול עמה את בנם הקטן. המערער נטל בשלב זה את הדין לידיו ויצא בעקבותיה. הוא שב ארצה מקץ כשנה, אך לאחר שנעצר ושוחרר, שב ועזב את הארץ לתקופה ארוכה, נישא בשנית, נולדו לו שני ילדים (הוא הסדיר את מעמדו אל מול שלטונות צה"ל עוד בהיותו בחו"ל). כעת הוא מצוי בישראל עם שלושת ילדיו ואשתו שאף היא אינה אזרחית ישראל. בית המשפט הוסיף כי אין צורך בדמיון רב על מנת להבין את המצוקה שאליה תיקלע משפחה צעירה זו אם היעדרותו של המערער תימשך זמן רב.

בית המשפט קבע כי אמנם המערער ראוי לעונש חמור בעד מעשיו, עם זאת קיימת שורה של שיקולים המאפשרים, לפנים משורת הדין, ללכת כברת דרך לקראתו ולהקל בעונש זה, משמרכז חייו של המערער בשנות ילדותו ובכרותו לא היה בארץ, משתחילת היעדרותו נעוצה בלכתו אחר אשתו ובנו הקטן לארץ מולדתו ומשכעת הקטינים התלויים בו מצויים במצוקה קשה
ערעור ההגנה התקבל ועונש המאסר לריצוי בפועל שהוטל על המערער קוצר ל 6 חודשים מיום מעצרו. שאר רכיבי הענישה נותרו בעינם.

ע/ 156/10 ט' ר.נ. נ' התביעה הצבאית הראשית; ניתן ביום 05.01.11.

bottom of page